Pogosta vpraanja

Vpraanje Imam teave z izvozom v SPSS
Odgovor

 

Izvoz podatkov v program SPSS deluje pravilno, e natanno sledimo navodilom.

 

1. Teave zaradi nastavitev kodiranja znakov

 

Pri nekaterih verzijah programa (najpogosteje pri 18) se lahko pojavijo teave, kjer se ukaz ne izvri in se izpie naslednja napaka:

 

 

V tem primeru zaprite vse datoteke SPSS in ponovno odprite sintakso. V sintaksi zgoraj levo kliknete na 'EDIT' - 'OPTIONS' - 'GENERAL'. V tem oknu najdete 'Character Encoding for Data and Syntax' in izberete opcijo 'UNICODE'.

 

 

2. Neuspeno generiranje SPSS baze, e se datoteki s podatki in sintakso ne nahajata na privzeti lokaciji

 

V odprti datoteki s sintakso poiemo vrstico DATA LIST. Da bi povezali sintakso in podatke, namesto 'C:\' vpiemo lokacijo nae datoteke s podatki (zgled: e smo podatke shranili v mapo Prenosi znotraj My Documents, vpiemo DATA LIST FILE="C:\My Documents\Prenosi\anketa_podatki.txt").

 

 

 

 

Natanno lokacijo datoteke s podatki lahko poiemo na naslednji nain: v raziskovalcu (Explorer) na datoteki s podatki uporabimo desni klik in v meniju izberemo Lastnosti (Properties) - Mesto (Location) in to lokacijo vpiemo v sintakso namesto 'C:\'.

 

V primeru kakrnih koli zapletov (npr. pri kompleksnih anketah z zankami, stare verzije SPSS) priporoamo izvoz v Excel, in nato uvoz v SPSS, vendar boste v SPSS sami morali definirati spremenljivke.

 

Povezave:

Print

Pogosta vpraanja (110)