Pogosta vpraanja

Vpraanje Zakaj je nujno omogoiti Javascript?
Odgovor

 

Storitev 1KA je izrazito Web 2.0 orientirana, v kar spada tudi objektni skriptni jezik JavaScript, ki se v veliki meri uporablja za kreiranje vsebine vseh dinaminih spletnih strani. Jezik JavaScript je v vseh novejih verzijah razirjenih brskalnikov (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera) privzeto omogoen.

 

Dandanes je uporaba JavaScripta praktino nujna, saj brez tega jezika skoraj nobena od iroko priljubljenih storitev ne deluje pravilno (npr. Gmail, Facebook, YouTube itd.). S pomojo jezika JavaScript lahko npr. odpiramo nova okna, izvajamo izraune, preverjamo pravilnost vnesenih podatkov itd. Izvajanje teh operacij brez uporabe jezika JavaScript ne bi bilo mogoe. Pri izpolnjevanju anket zato brez jezika JavaScript nekatere funkcionalnosti ne delujejo, npr. trda in mehka opozorila na vpraanja, preverjanje vnesenih kod, delovanje pogojev, razvranje odgovorov znotraj vpraalnika itd.

 

Ker se izdelovanje anket e posebej zanaa na napredne Web 2.0 elemente, urejanje vpraalnika brez jezika JavaScript praktino ni mogoe, kar velja tudi za druga podobna orodja (npr. Survey Monkey, Qualtrics itd.).

 

Iz zgoraj navedenih razlogov odsvetujemo izklop jezika JavaScript. V najbolj razirjenih brskalnikih ga lahko omogoite na naslednje naine:

 

  • Mozilla Firefox 25: v naslovno vrstico vpiete 'about:config', pritisnete Enter in v seznamu nastavitev 'javascript.enabled' nastavite na 'true'.

 

  • Internet Explorer 10: izberete 'Tools', nato 'Internet Options' in izberete jeziek 'Security'. Tam kliknete na 'Custom level' in v razdelku 'Active Scripting' izberete 'Enable'.

 

  • Google Chrome 30: v naslovno vrstico vpiete 'chrome://chrome/settings/content', pritisnete Enter in v razdelku 'JavaScript' izberete 'Allow all sites to run Javascript (recommended)'.

 

Teave z delovanjem funkcij, ki se zanaajo na JavaScript, povzroajo tudi zastareli spletni brskalniki (npr. IE8 in stareji). V primeru zastarele razliice brskalnika vas 1KA (na podlagi funkcije get_browser, s katero se ugotavlja brskalnik, operacijski sistem, naprave ...) tam prav tako obvesti s trakom na vrhu strani. Nedelovanje funkcij JavaScript v tem primeru reite tako, da nadgradite ali zamenjate svoj brskalnik.

 

Povezave:

Print

Pogosta vpraanja ()